Sunday, February 20

Air naik main-main...


Gambar yang aku nak share ni actually dah jadi berita basi pun... Tapi aku rasa at least bila aku letak dalam blog aku, aku boleh tatap balik bila-bila aku nak... Kalau simpan dalam henpon, risiko beb.. Ter-delete ke, ter-rosak ke, orang ter-curi ke.. (tercuri laa sangat)... Habis-habis pun sebab aku tukar phone baru...
Ni actually gambar-gambar banjir masa cuti seminggu sempena Tahun Baru Cina 2011. Serius, itulah cuti yang paling tak bermakna bagi aku sebab aku langsung tak boleh rehat.. Hati, minda, badan, semua letih memikirkan keadaan air longkang yang dah melimpah, sungai Kota Tinggi yang dah nak penuh, hujan yang agak lebat dah dua, tiga hari... Trauma dan fobia banjir akhir tahun 2006 dan awal 2007 dulu pun masih tak hilang lagi...
Hasil dari letih mengemas dan berulang-alik menyelamatkan diri tu la menyebabkan aku demam start cuti seminggu tu sampai la sekarang nie badan aku belum betul-betul kuat lagi. Suara serak-serak seksi aku nie pun maintain je, dah 2 minggu dah... Asyik kena jadi bahan je dalam kelas.. Hampehs anak-anak murid aku nih... Satu ayat yang tak bole blah dari ada laa satu kelas tuh...
"Cikgu, disebabkan cikgu takde suara, apa kata kita tak payah belajar hari ni? Kesian cikgu..."
(Ooo, kesian ye?? Huh, kesian la sangat.. Alasan...)
Akibat dari ayat yang penuh 'bertimbangrasa' itu, aku hadiahkan kelas itu kerja menulis nota sebanyak 6 mukasurat dari buku teks. Tahniah diucapkan. Teruskan usaha anda di lain masa....
Hoh, lupa plak aku nak bagi korang tengok gambar... Tengok ye, jangan tak tengok.....
Tak nak tengok kalu, yang ko masih menyemak kat sini kenapa?? Pegi jauh-jauh sana....


Taman aku la ni... Jalan depan. Tu, simpang kanan yang ada dua tayar beskal (budak tu sengaja berenti nak bagi aku amek gambar) tu la simpang masuk ke rumah aku...


Jalan masuk ke rumah aku la nie... Masa aku lalu nak menyelamatkan diri tu, dah cuak dah...


Ni depan rumah Uncle Leong, jiran sebelah rumah aku.. Air longkang sebelah rumah dia dah melimpah ke jalan.. Time nie kitorang pun mula la start enjin kereta dan melarikan diri...


Lorong belakang rumah aku... Gambar diambil dari pintu belakang rumah aku sendiri. Tinggi woo sebenarnya air nie.. Nasib baik aje rumah tak separas jalanraya.. Kalau tak memang dah masuk rumah laa airnya...


Ni belakang rumah Uncle Leong laa.. Tengok tahap tenggelamnya tu macam mana.... Aku dah cabut dah time nie. Encik Suami yang amek gambar...


Air dah mula menjengah depan gate aku laa plak...


Air naik cepat sangat... Kejap je dah sampai depan rumah...


Depan rumah Uncle Leong lagi...


Bandar Kota Tinggi... Jalan utama...


Bandar Kota Tinggi, pekan lama kot tak salah nama dia... Nama jalan aku tak ingat..


Bangunan bertentangan dengan bangunan di gambar sebelumnya...


Bandar Kota Tinggi... Jalan utama... Lagi clear nampak air naik...


Surau Bandar.. Gambar diambil di depan kedai perabut apa ntah yang besar tuh? Tak hengat...


Bandar Kota Tinggi...


3 comments:

::alifdalmim:: said...

tak pernah merasa suasana banjir..tp kalau boleh minta dijauhkan la..hehehe

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

Main banjir mmg seram klu patik kne...

Yong Zahura said...

Yang tak sedapnya, emosi yg tak stabil memikirkan
"air ni naik tinggi ke tak?"
"barang nak kemas tak?"
dan lain-lain...